ΔΑΣΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

02
Μαρ
2016

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ανοίγει τις πύλες του

Ο Όλυμπος είναι παγκοσμίως γνωστός για τη φύση του, για τον πλούτο φυτών και ζώων, για την παρουσία ειδών σπάνιων και μοναδικών στον κόσμο, για το γεωλογικό ενδιαφέρον του. Έχει χαρακτηρισθεί ως ο Παρθενώνας της ελληνικής φύσης και υπήρξε η πρώτη φυσική περιοχή της χώρας που ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός, το 1938. Το 1976 συμπεριλήφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Βιογενετικών Αποθεμάτων, το 1981 η UNESCO τον κατάταξε στα σπουδαιότερα οικοσυστήματα του κόσμου, στα Αποθέματα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας και το 2006 εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Άμεσα συνδεδεμένος με τις μνήμες του Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα, το 1985, ο Πιερικός Όλυμπος κηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Αρχαιολογικός και Ιστορικός Τόπος και ακολούθησε, το 1987, η κήρυξη του Θεσσαλικού Ολύμπου.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο Λιτόχωρο Πιερίας, σε μία από τις κύριες πύλες εισόδου στο βουνό, άρχισε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του ’90. Το κτήριο ολοκληρώθηκε το 2007 και σήμερα αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Δάση μαύρης πεύκης στον Όλυμπο

Δάση μαύρης πεύκης στον Όλυμπο

Πρόσφατα οργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, και ο εκθεσιακός χώρος του Κέντρου, προκαλώντας τον επισκέπτη για μια εικονική ανάβαση από τους πρόποδες του βουνού ως τις μυθικές κορυφές του. Εύληπτα κείμενα, εντυπωσιακές εικόνες, στατικές εκθεματικές επιφάνειες και διαφανοσκόπια, ταινίες, πολυμεσικές εφαρμογές, εικόνες 360ο και μία εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή, οργανώνουν έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο 350 τ.μ. περίπου. Η θεματική της έκθεσης αναπτύσσεται εκμεταλλευόμενη την αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χώρου σε επίπεδα για να προσεγγίσει το πολυσήμαντο περιβάλλον του Ολύμπου ανά υψομετρική ζώνη. Κάθε επίπεδο του εκθεσιακού χώρου πραγματεύεται όλες τις ορατές και μη αλλαγές στο βουνό όσο το υψόμετρο αυξάνει: τις αλλαγές στα πετρώματα και στη γεωμορφολογία, στο κλίμα, στη σύνθεση της βλάστησης, της χλωρίδας και της πανίδας, στα τεκμήρια του ανθρώπινου πολιτισμού, στο τοπίο.

Το Κέντρο Πληροφόρησης επιχειρεί να συμβάλλει με τρόπο ουσιαστικό στη διαχείριση των επισκεπτών του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στην ανάδειξη και διατήρηση μιας πολυσήμαντης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μέγεθος Γραμματοσειράς