Εφαρμογή και Διαδικτυακή Πύλη για τα Δάση Διαθέσιμα σε όλους τα πολύτιμα εργαλεία του Forestlife για τα ελληνικά δάση
Η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας παρουσίασαν στο ευρύ κοινό, αλλά και στο προσωπικό της Δασικής Υπηρεσίας την Εφαρμογή και τη Διαδικτυακή Πύλη για τα Δάση, οι οποίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου ForestLife και είναι πλέον διαθέσιμες, παρέχοντας άμεση πρόσβαση στην πληροφορία, αλλά και στην επιστημονική γνώση για τα δάση της χώρας.
Η διαδικτυακή εφαρμογή «Τα δάση της Ελλάδας» (https://greekforests.gr)
Η διαδικτυακή εφαρμογή «Τα Δάση της Ελλάδας», συγκεντρώνει τον πλούτο των ελληνικών δασών, παρουσιάζει τη φυσιογνωμία και τις ιδιαιτερότητές τους, τη βιοποικιλότητα που στηρίζουν, τη σπουδαιότητα της φύσης τους, τα αξιοθέατα και τις δυνατότητες αναψυχής που προσφέρουν, τις απειλές που δέχονται. Επιπλέον, δίνει τις κατευθύνσεις σωστής συμπεριφοράς στο δάσος, παρέχει τη δυνατότητα αναφοράς τυχόν προβλημάτων που ο χρήστης εντοπίσει κατά την επίσκεψή του σε κάποια περιοχή, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει χρήσιμα στοιχεία επικοινωνίας με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες κάθε περιοχής.
Αρκεί ένα «κλικ» πάνω στον διαδραστικό χάρτη της εφαρμογής για να απολαύσει κανείς τον θησαυρό και την ποικιλία των ελληνικών δασών, θησαυρό των ελληνικών δασών, από το Φοινικόδασος στο Βάι της Κρήτης με την ημιερημική χλωρίδα, μέχρι τα δάση των ψυχρόβιων κωνοφόρων της Ροδόπης. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και δυνατότητα ανάγνωσης του βιβλίου «Τα δάση της Ελλάδας» του αείμνηστου καθηγητή Δασολογίας του ΑΠΘ, Σπύρου Ντάφη, σε μορφή e-book.
Η εφαρμογή σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του έργου ForestLife από το ΕΚΒΥ και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, με σκοπό να συνθέσει ένα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο που θα συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις αξίες των ελληνικών δασών, θα διευκολύνει την επίσκεψη σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς, θα περιορίσει τις πιέσεις σε δάση με υψηλή επισκεψιμότητα, θα επικοινωνήσει τον πλούτο, τη σπουδαιότητα και την ομορφιά των ελληνικών δασών.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και για φορητές συσκευές με λήψη από την ιστοσελίδα https://greekforests.gr.
Διαδικτυακή Πύλη για τα Δάση (https://forests-ypen.gr)
Στο πλαίσιο του έργου ForestLife αναπτύχθηκε επίσης η Διαδικτυακή Πύλη για τα Δάση, μία επιστημονική πύλη, η οποία απευθύνεται κυρίως στους ειδικούς επιστήμονες και στους επαγγελματίες της δασικής κοινότητας της χώρας. Η Πύλη περιλαμβάνει ηλεκτρονική βιβλιοθήκη (με σχετική νομοθεσία, εκθέσεις, χάρτες, κατευθυντήριες οδηγίες, δημοσιεύσεις, εκδόσεις και εκπαιδευτικό υλικό), γνωσιακή βάση, εφαρμογή επισκόπησης γεωχωρικών δεδομένων, καθώς και κοινότητα συζητήσεων. Σκοπός της είναι να διευκολύνει τα μέλη της δασικής κοινότητας σε όλη την Ελλάδα να οικοδομήσουν σχέσεις συνεργασίας και να μπορούν εύκολα και άμεσα να μοιράζονται γνώσεις, εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές σε σχέση με τη διαχείριση των δασών στις περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000. Με μια απλή εγγραφή στην Πύλη, οι χρήστες μπορούν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του περιεχομένου της, είτε στέλνοντας υλικό ενημέρωσης προς δημοσίευση (π.χ. ανακοινώσεις εκδηλώσεων, δελτία τύπου, ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ερευνητικών έργων), είτε αποθέτοντας υλικό προς ανάρτηση στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη και τη γνωσιακή βάση της Πύλης.
Ο σχεδιασμός της Διαδικτυακής Πύλης για τα Δάση έγινε από το ΕΚΒΥ, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.). Την ευθύνη για τη λειτουργία και διαχείρισή της έχει η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υ.Π.ΕΝ.
Στο πλαίσιο του έργου ForestLife πραγματοποιήθηκαν και σεμινάρια κατάρτισης για συγκεκριμένες θεματικές. Παρότι το έργο ολοκληρώνεται, το ΕΚΒΥ θα συνεχίσει να στηρίζει τις εφαρμογές που αναπτύχθηκαν, εμπλουτίζοντάς τις με πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό.