01
Απρ
2019

Σεμινάρια για τις καινοτόμες χρηματοδοτήσεις της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων στις περιοχές Natura 2000

Έναρξη σεμιναρίου χρηματοδοτήσεων στο ΕΚΒΥΣτις 14 και 19 Μαρτίου διεξήχθησαν, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σεμινάρια για την ανάδειξη των δυνατοτήτων χρηματοδότησης δράσεων για τη διατήρηση, διαχείριση και αποκατάσταση των δασών σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Σε αυτά συμμετείχαν περίπου 270 άτομα, στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας και των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, εργαζόμενοι σε ΟΤΑ, ερευνητές, ιδιώτες μελετητές, φοιτητές κ.ά.

Παρουσιάστηκαν, διεξοδικά, ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά μέσα, όπως οι χρηματοδοτήσεις από το Πράσινο Ταμείο, τα χρηματοδοτικά μέσα LIFE και Natural Capital Financing Facility (NCFF), καθώς και τα μέτρα που είναι σχετικά με τα δάση και έχουν ενταχθεί στα Επιχειρησιακά Προγράμματα για τις υποδομές και το περιβάλλον (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και για την αγροτική ανάπτυξη (ΠΑΑ). Επίσης, αναλύθηκαν παραδείγματα νέων προσεγγίσεων χρηματοδότησης της διαχείρισης των δασών σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000, όπως η εξεύρεση χρηματοδοτήσεων μέσω χορηγιών, η αγροδασοπονία, η υιοθέτηση προσεγγίσεων βιοοικονομίας και κυκλικής οικονομίας και η συστηματοποίηση της παραγωγής και διάθεσης μη ξυλωδών δασικών προϊόντων.

Ο συντονιστής του έργου κ. Πέτρος Κακούρος, Δρ. Δασολογίας, επισήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του ότι «σχεδόν το 60% των δασών μας βρίσκεται σε περιοχές του Δικτύου Natura, οπότε η αξιοποίηση των σχετικών χρηματοδοτήσεων ουσιαστικά αφορά την ελληνική δασοπονία στο σύνολό της. Γι’ αυτό επιδιώξαμε –και σε μεγάλο βαθμό το καταφέραμε— να παρουσιαστούν και συγκεκριμένα επιτυχή παραδείγματα νέων προσεγγίσεων στις χρηματοδοτήσεις, όπως οι συνέργειες με κοινωφελή ιδρύματα, η αγροδασοπονία και η παραγωγή μη ξυλωδών δασικών προϊόντων, τα προϊόντα βιοοικονομίας του δάσους κ.ά.

Συμμετεχόντες στο σεμινάριο των χρηματοδοτήσεων στο ΕΚΒΥ.

Για περισσότερες πληροφορίες και τις παρουσιάσεις των σεμιναρίων: http://bit.ly/2mOASBz

Μέγεθος Γραμματοσειράς