ΔΑΣΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

30
Μαρ
2016

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας στην Ελλάδα

Το 1971, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 21η Μαρτίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας (World Forestry Day). Το 2012, η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας τέθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνής Ημέρα Δασών (International Day of Forests), με σκοπό «τον εορτασμό και την ευαισθητοποίηση για την αξία των δασών και των δέντρων».

Λογότυπο για την Παγκόσμια Ημέρα ΔασοπονίαςΚάθε χρόνο για τον εορτασμό, ο FAO επιλέγει ένα θέμα και διοργανώνει μία κεντρική εκδήλωση στα γραφεία του στη Ρώμη, ενώ παράλληλα υποστηρίζει σχετικές εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, παράγοντας και διανέμοντας υποστηρικτικό επικοινωνιακό υλικό από τη σχετική σελίδα που διατηρεί.

Στο πλαίσιο του φετιΛογότυπο για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίαςνού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Δασών με θέμα «Δάσος και νερό», στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν δύο κεντρικές εκδηλώσεις, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση της Αθήνας, με θέμα «Δασοπονία με το βλέμμα στο μέλλον», συνδιοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του Υ.Π.ΕΝ. και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (Ι.Μ.Δ.Ο.) του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ». Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσιάσεις δασικών ερευνητικών έργων που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο και πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του Ι.Μ.Δ.Ο. στα Ιλίσια, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη. Η εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η Δασοπονία στη νέα οικονομία της γνώσης» πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής, με τη συνδιοργάνωση του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» και της Ένωσης Δασοκτημόνων Ελλάδας. Κατά τη διεξαγωγή της έγινε εκτενής αναφορά και στην Παγκόσμια Ημέρα Ξύλου, η οποία έχει καθιερωθεί να εορτάζεται την ίδια ημέρα με την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.

Εκτός από τις εκδηλώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, πολλές τοπικές δασικές υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα υλοποίησαν δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, όπως διαλέξεις, ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία και βιωματικές δραστηριότητες (αναδασώσεις, ξεναγήσεις κοινού σε δάση κ.λπ.), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, διανεμήθηκαν στους πολίτες, φυτά από τα δασικά φυτώρια. Παράλληλα, τοπικές υπηρεσίες και συνδικαλιστικοί φορείς από τη δασική κοινότητα εξέδωσαν δελτία Τύπου, επισημαίνοντας τα οφέλη των δασών και την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών διατήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξής τους.

 

Μέγεθος Γραμματοσειράς