06
Οκτ
2017

Το διεθνές συνέδριο για τις δασικές πυρκαγιές στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων

Οι νέες τάσεις στην έρευνα για τις δασικές πυρκαγιές με δεδομένα τηλεπισκόπησης και μοντελοποίηση της κλιματικής αλλαγής

Συνέδριο για τις δασικές πυρκαγιέςΤο 11o διεθνές συνέδριο της Ομάδας Ειδικού Ενδιαφέροντος για Δασικές Πυρκαγιές του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εργαστηρίων Τηλεπισκόπησης (EARSeL) πραγματοποιήθηκε στις 25-27 Σεπτεμβρίου 2017 στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το ΜΑΙΧ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ερευνητικό κέντρο AMES της NASA, με την υποστήριξη και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Η θεματική του συνεδρίου αφορούσε τη σχέση των δασικών πυρκαγιών με την κλιματική αλλαγή, τις νέες δυνατότητες που παρέχουν οι πρόσφατες αποστολές δορυφόρων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (Sentinel) και τη διαθεσιμότητα του τεράστιου όγκου δεδομένων τηλεπισκόπησης για την ανίχνευση και παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 60 ερευνητές από Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Ρωσία, Κίνα, Αυστραλία και Λίβανο. Παρουσιάστηκαν 43 εργασίες, ενώ έγιναν παρουσιάσεις και από προσκεκλημένους ομιλητές, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, τo Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη NASA και το Πανεπιστήμιο της South Dakota.

Μεταξύ των συμμετεχόντων υπήρχαν ερευνητές με πολυετή πείρα στη χρήση τηλεπισκόπησης για την παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών, οι οποίοι συμμετέχουν και σε συμβουλευτικές επιτροπές που καθορίζουν τις πολιτικές μεγάλων οργανισμών όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, η NASA και ο Καναδικός Οργανισμός Διαστήματος. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην αναγνώριση συνεργιών και πιθανών συνεργασιών των δορυφορικών αποστολών των οργανισμών αυτών, καθώς και των παρόντων και μελλοντικών αναγκών σε δορυφορικά δεδομένα, ώστε να καθοριστούν αναλόγως τα χαρακτηριστικά των μελλοντικών αποστολών. Απώτερος στόχος των συγκεκριμένων συνεδρίων, που διοργανώνονται κάθε δύο έτη, είναι η επικαιροποίηση των ερευνητικών επιτευγμάτων και η ανάπτυξη μεθόδων που χρησιμοποιούν δορυφορικά δεδομένα για την παραγωγή προϊόντων-εικόνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κρατικούς φορείς για την ανίχνευση και παρακολούθηση πυρκαγιών και καμένων εκτάσεων.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Φαράγγι της Σαμαριάς, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων.

Πηγή: https://dasarxeio.com

Μέγεθος Γραμματοσειράς