05
Οκτ
2019

Οι δασικές πυρκαγιές σε Αμαζονία και Αρκτικό Κύκλο

Δορυφορική εικόνα με φωτιές γύρω από αποδασωμένες εκτάσεις

Οι δασικές πυρκαγιές παρουσίασαν έξαρση το καλοκαίρι του 2019, παρότι για την Ευρώπη δεν ήταν μία πολύ άσχημη χρονιά όσον αφορά στην έκτασή τους. Αντίθετα, στην Αμαζονία και τις περιοχές που βρίσκονται στον Αρκτικό Κύκλο, τόσο ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών, όσο και η έκταση που κάηκε, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Στην Αμαζονία, οι πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2019 τριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2018 και οι εκτιμήσεις των Βραζιλιάνων ειδικών (http://bit.ly/2mv7L64) είναι ότι το 2019 οι πυρκαγιές, μόνο στη Βραζιλιάνικη Αμαζονία, θα ξεπεράσουν το ιστορικό ρεκόρ του 2017 (270.295 πυρκαγιές). Παρότι, σύμφωνα με την έκθεση του MAAP (Monitoring of the Andean Amazon Project) (https://maaproject.org/2019/fires-deforestation-brazil-2019/), η μεγάλη αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στη σκόπιμη αποδάσωση, οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα είναι εξαιρετικά σοβαρές, αφού οι πυρκαγιές απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και καταστρέφουν δάση με τεράστια ικανότητα απορρόφησής του, τα οποία ανακάμπτουν με πολύ αργό ρυθμό (https://maaproject.org/2019/fires-deforestation-brazil-2019/). Επιπρόσθετα, οι πυρκαγιές αυτές, σε συνδυασμό με την αποδάσωση, απειλούν άμεσα μεγάλο αριθμό ειδών, πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη καν περιγραφεί.

Δασικές πυρκαγιές χωρίς προηγούμενο καταγράφηκαν το καλοκαίρι και σε περιοχές του Αρκτικού Κύκλου, όπως στη Σιβηρία, τη Γροιλανδία και σε τμήματα της Αλάσκας (https://earthobservatory.nasa.gov/images/145380/arctic-fires-fill-the-skies-with-soot). Οι συγκεκριμένες πυρκαγιές συνδέονται άμεσα με πρωτοφανείς μετεωρολογικές συνθήκες που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Οι επιπτώσεις τους στο κλίμα είναι εξίσου σοβαρές με αυτές του Αμαζονίου, καθώς, αφενός απελευθέρωσαν άνθρακα δεσμευμένο έως και αιώνες, αφετέρου επιταχύνουν το λιώσιμο των πάγων, λόγω της απόθεσης μικροσωματιδίων άνθρακα στην επιφάνειά τους.

Τόσο οι πυρκαγιές στην Αμαζονία, όσο και στον Αρκτικό Κύκλο έχουν επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων, κυρίως λόγω των μικροσωματιδίων άνθρακα που εισέρχονται στον οργανισμό με την αναπνοή.